Wat je moet weten over sieraden

pier·cing (de; v(m); meervoud: piercings)1doorboring van een lichaamsdeel waarbij in het gat een ringetje wordt aangebracht

-aldus de dikke van Dale-

Een piercing. Een sieraad door een stukje doorboorde huid. Het klinkt niet zo moeilijk, maar er komt toch wel wat bij kijken.

Om het wondje te kunnen genezen heb je allereerst, nadat het op hygiënische wijze gepiercet is, een sieraad nodig waarmee het ook kán genezen. Welk materiaal is er nu wel of juist niet geschikt?

  • Implanteerbaar titanium (ASTM F136 weliswaar): voor mensen met bv een nikkelgevoeligheid is dit soort titanium aan te raden. 
  • Implanteerbaar  staal (ASTM F138 oa.): dit is chirurgisch staal wat wel getest en veilig is voor het dragen in het menselijk lichaam. Er zijn vele soorten 'chirurgisch staal' sieraden verkrijgbaar voor piercings, de meeste bevatten nikkel en zijn niet geschikt om in een helende piercing gedragen te worden.
  • Niobium: is net als titanium te anodiseren in een andere kleur. Een veilig alternatief.
  • Golddd: wit of geelgoud kan in een helende piercing gedragen worden, mits het 14+karaats is. Maar niet hoger dan 18karaats, het goud wordt  dan zachter wat sneller voor krasjes in het sieraad zorgt, en dat kan je piercing irriteren.
  • Plastic-PTFE: kan gebruikt worden in zowel helende als genezen piercings, al ben ik er geen fan van. 
  • Glas: (loodvrij) glas kan veilig gebruikt worden in helende piercings, zoals stretched lobes (ook wel 'tunnels' in de volksmond). Mooi, sterk én kan in de autoclaaf. Ook niet geheel onbelangrijk.

Naast de genoemde eisen aan materiaal is het ook belangrijk dat sieraden super glad gepolijst zijn, zodat er geen vuil in de miniscule groefjes van een sieraad kunnen zitten, die een piercing zullen irriteren.

Daarnaast zul je zien dat high quality sieraden altijd een intern schroefdraad hebben. sieraden met extern schroefdraad zouden namelijk je piercing kunnen irriteren tijdens een wissel. Hierover is meer te lezen in mijn blog 'Intern schroefdraad vs. Extern schroefdraad'.