Wat je moet weten over nazorg

De ggd voorziet in standaard nazorg instructies, die lees je hier.

Er zijn meerdere tips, tricks en no-go's:

L.I.T.H.A

Afkorting voor 'Leave it the hell alone'. Ofwel, draai/ pulk niet aan je piercing. Was het niet met speciale zeepjes, alcohol spulletjes en olie's. Maar wel met water. Goed spoelen, onder de douche, probeer ophopingen van dode huidcellen en wondvocht zo goed mogelijk weg te spoelen. Heb je nog een vers korstje (van bloed), laat dat dan zitten. Dit dekt de wond af voor bacteriën. Zorg dat je piercing droog is na het douchen, met bv  een fohn of gaasjes.

(Steriele) Zoutoplossing

Zoutoplossing is in mijn ogen wonderspul. Liever niet zelf mixen, maar in een spraybusje. Gebruik het na het douchen zodat alle vuiltjes al zover weggespoeld zijn.

Geen druk op je piercing

 Daarmee bedoel ik bijvoorbeeld geen broek die drukt op je navelpiercing. Voor gepiercete oortje, heel belangrijk, niet erop slapen. Vooral wanneer je sieraad nog wat langer is kan de druk op je piercing door erop te slapen enorm irriteren. Je kunt met een vliegtuig kussentje, die je op je kussen legt waardoor je oor in het gat valt, ervoor zorgen dat er geen druk op je oor staat.  Dit kun je ook proberen met een opgerolde handdoek.

Downsize op tijd

Na enkele weken/maanden wil je je piercing downsizen. Dit houdt in: een korter, passend sieraad in je piercing laten zetten zodat je piercing  niet onnodig 'trauma' oploopt doordat je lange sieraad  makkelijk aan blijft hangen aan haar en kleding enz. Dit doe je nadat de zwelling weg is en is afhankelijk van welke piercing je hebt. Dit wordt met je besproken na het zetten van je piercing, je krijgt een document mee met nazorg instructie.